ASUS újdonságok - WAVI és NAS-M25


Szerző: Kov | Dátum: 2011-05-16 15:38:48 | Rovat: Multimédia


..legutóbb egerekkel és külső HDD-kkel nyitott az ASUS új piacok felé, azonban a terjeszkedés nem állt meg. Az innovatív gyártó ezúttal a vezeték nélküli képátvitelt, valamint a NAS tárolók világát szemelte ki. NAS-M25 tárolójuk már most, míg FullHD képes WAVI szettjük hamarosan elérhető lesz..Erőteljes bemutatkozás új piaci szegmensekben:


Az ASUS úgy tűnik, szélesíteni kívánja termékpalettáját, egyre-másra jelentenek be olyan kütyüket, melyek eddig nem voltak rájuk jellemző. Ez persze örömteli, ha egy jól bejáratott név veszi a bátorságot, és letérve a kitaposott ösvényről új vizeken is próbálkozik, az ASUS esetében pedig biztosak lehetünk benne, hogy sem tapasztalatból, sem ambícióból nincs hiány.


ASUS WAVI


Ennek az innovatív barangolásnak egyik ékes példája az ASUS WAVI (Wireless Audio Video Interaction), mely képességeit tekintve egyedülálló a piacon. A WAVI egy kétirányú streamer csomag, minek segítségével HDMI tartalmakat (1080p, 1080i , 720p, 576p, 480p) sugározhatunk egy otthon fellelhető számítógépről a nappaliban terpeszkedő nagyképernyős TV-hez. Így mindenféle médialejátszó, HTPC és egyéb turpisság nélkül egyszerűen a PC képét küldjük át az éteren. Nagyfelbontású audio és videó vezeték nélküli, zökkenőmentes átvitele már önmagában sem egyszerű feladat, de azért találhatunk rá több megoldást is (pl.: Intel Wireless Display Technology). Akkor mégis miért az egyedülálló jelző?


Különlegessége a kétirányú kommunikációban rejlik, hiszen a HDMI stream-elés mellett vezeték nélküli USB funkciókkal is felvértezték, vagyis a nappaliban lévő egységhez mondjuk egeret és billentyűzetet csatlakoztatva ugyan úgy kontrollálhatjuk a másik helyiségben szorgoskodó masinánkat, mintha előtte ülnénk. Az ASUS állítása szerint a WAVI rendszeren késés (lag) nélkül ömlik az adat mindkét irányban, de a technológiából adódóan biztosan van pár milliszekundumnyi csúszás. Ez mondjuk filmezésnél tökéletesen érzékelhetetlen, és az internetet böngészve sem fogjuk tetten érni, viszont pörgős játékoknál már gondot okozhat. Reméljük azonban, hogy ezt tényleg sikerült a minimumra szorítani a mérnököknek, mert nem kis élmény lehet egy gamepad-et markolászva a nappaliban a legújabb, brutális grafikájú játékokat cecergetni, a látvány köröket verne egy PS3 / Xbox360-ra, ráadásul egy erős PC mellett felesleges beruházás is lenne konzolt venni.


ASUS WAVI hivatalos reklám videó


A kommunikáció az AMIMON WHDI technológiáját használja fel, amit kifejezetten vezeték nélküli HDMI és USB jeltovábbításra fejlesztettek ki. A szett két készülékből áll: az adót a számítógéphez kell kötni egy szabad HDMI és USB 2.0 csatlakozóra, a vevőt pedig a kiszemelt TV-vel kell összeegyeztetni. Az 5 GHz-en sugárzott adat 25 méterig biztonságosan célba juttatható, de a hatósugár természetesen erőteljesen a környezet függvénye. Mindenestre egy átlagos házban vagy lakásban jó eséllyel alkalmas két szoba közötti távolság átívelésére. Két üzemmód közül választhatunk. Az egyikben a nappaliban ugyan azt a képet látjuk, mint a számítógép monitorán (clone), míg kiterjesztett módban (Extend) megoldható, hogy például a TV-n a gyerkőcök filmet néznek vagy játszanak, miközben apu dolgozgat a gépen, így végképp a maximumot lehet kihozni egyetlen számítógépből. Sajnos pontos vételár még nem látott napvilágot, de érdekes és potenciális versenyzője lehet a zsongó multimédiás rohamnak.


ASUS NAS-M25 - csinos és okos

ASUS NAS-M25 - csinos és okos


Érdemes még megemlíteni egy másik új termékvonalat is, mert az ASUS a NAS-ok világába is belekóstolt. A NAS-M25 elsősorban kisebb irodák és otthoni felhasználók igényeit képes kielégíteni, bendőjébe két 3.5”-os SATA meghajtó passzírozható összesen 6 TB-os kapacitásig. A 211 x 129 x 120 mm-es doboz fényes fehér burkolata és ívelt vonalai megfelelnek a kor stílusirányzatának, asztalon, polcon is nyugodtan szem előtt hagyható, nem kell szégyenkezve takargatni. A lelkét egy 1.2 GHz Marvell processzor és 512MB memória képzi, csatlakozókból egy gigabites Ethernet és 3 x USB 2.0 port sorakozik. A lemezeket a klasszikus RAID tömb variánsokba rendezhetjük, szolgáltatások terén pedig szintén hozza az elvártakat: sok más egyéb mellett fájl szerver, FTP szerver, iTunes és nyomtató szerverként is funkcionál. Ajánlott végfelhasználói ára €212.90.

ASUS WAVI ASUS WAVI ASUS WAVI ASUS WAVI ASUS WAVI ASUS NAS-M25 ASUS NAS-M25 ASUS NAS-M25 ASUS NAS-M25 ASUS NAS-M25

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Asus Cine5 kompakt 5.1 rendszer >> 38.190 Ft

PCHelpline: ASUS HP-100U 5.1 fejhallgató >> 20.150 Ft

Foramax: ASUS HDP-R1 O!PLAY >> 19.600 Ft

Bluechip: Asus Xonar D1 7.1 PCI hangkártya >> 14.690 Ft

PCHelpline: Asus 23" ML238H HDMI LED monitor >> 49.407 Ft

Foramax: ASUS HD2 O!PLAY Multimedia Lejátszó >> 33.110 Ft

Címkék:  Asus, WAVI, NAS-M25, NAS, tároló, wireless, vezeték nélküli, FullHD


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva