EKL Alpenföhn Peter és Prolimatech Genesis hűtőcsodák


Szerző: Kov | Dátum: 2011-02-17 17:57:22 | Rovat: Hardver


Különleges hűtők érkezése várható az idei CeBIT-en:


A számítógép hűtés világában a hőcsövek hatalmas fejlődést hoztak. Segítségükkel sokkal távolabb lehet transzportálni az egy pontban termelt hőmennyiséget, mint összefüggő fémekkel, még a köztudottan kiváló hővezető képességű vörösréznél is nagyságrendekkel hatékonyabb és nem mellesleg olcsóbb. Ennek következtében a formai megkötések is sokkal szabadabbá váltak, így jutottunk el napjaink torony hűtőihez és kusza, tekervényes alaplapi rendszereihez. Most tekintsünk meg két különleges terméket, melyek a 2011-es CeBIT környékén várhatók!


EKL Alpenföhn Peter - GELID Icy Vision szerű borda

EKL Alpenföhn Peter - GELID Icy Vision szerű borda


A német hűtő specialista, az EKL bemutatta közelgő GPU hűtőjének CGI rendereléseit, melyek alapján igen ígéretesnek tűnik. Az Alpenföhn Peter alapját egy méretes hűtőborda képzi, a 91 alumínium lamella között 6 darab réz hőcső osztja szét a GPU által disszipált hőt. A tervek szerint a szerkezet minden porcikája igényes nikkel bevonatot fog kapni, tehát látványnak sem utolsó. A sűrű lamellák cikk-cakkban helyezkednek el, ami a légáramlásban turbulenciát okoz, ezáltal adott légszállítás mellett jobb hatásfokot lehet elérni.


EKL Alpenföhn Peter - huzatból nem lesz hiány

EKL Alpenföhn Peter - huzatból nem lesz hiány


Szerényen úgy hirdetik a dögöt, hogy ez a világ első videokártya hűtője, amire két 140mm-es vagy négy 120 mm-es ventilátort lehet szerelni. Ez lehet, hogy részben igaz, de a történethez hozzá tartozik, hogy a légkavarók nem közvetlenül a bordára kerülnek, hanem egy PCI bővítőhelyre rögzíthető sínrendszerbe. Szinte mindegyik kártyával kompatibilis lesz: Radeon X1600, X1900, HD 2600, HD 3000, HD 4800, HD 5600, HD 5700 és HD 6800 széria és Nvidia 6600, 7, 8, 9600, 9800, 200, GTX 470, GTX 480 és GTX 580 szerepel a listán.Prolimatech Genesis - formabontó:


Írásunk másik alanya egy sokkal vadabb koncepció, amit a Prolimatech mérnökei teremtettek meg. Egyre több olyan torony hűtővel találkozhattunk mostanság, aminél a lamellák két csoportra voltak osztva, az U alakú hőcsövek tehát valójában két izolált oszlopba csúcsosodtak. Ez a kialakítás a gyártók szerint jobb hatásfokot eredményez (itt is a turbulens áramlás a ludas). A Prolimatech Genesis ebből a szempontból nem is olyan elvetemül, hiszen „csak” megnyújtották a csöveket és széthajtogatták a szegmenseket.


Prolimatech Genesis - vajon a páratlan látvány milyen teljesítménnyel jár?

Prolimatech Genesis - vajon a páratlan látvány milyen teljesítménnyel jár?


Az egyik vége a hátsó házhűtő ventilátor környékére került, a másik pedig 90 fokban kifordult a memóriák fölé, így a processzor mellett valójában a fél alaplap hűtéséről is gondoskodik. Az extrovertált jószágra összesen három 120/140 mm-es ventit erősíthetünk, de megfelelő kereszthuzatú házban egy is elég lehet, vagy szerényebb teljesítményű konfigurációban még a passzív üzemmód sem elképzelhetetlen. Egy biztos, rögzítés után ne akarjunk a RAM-okkal babrálni, mert nem lesz vicces.


A CaseKing.de különböző designos csomagban is forgalmazza


Szerencsére a gyártó nem terheli a csomag árát egyetlen légkavaróval sem, így mindenki az igényeinek és ízlésének megfelelő darabokat használhatja. Természetesen a rögzítéshez szükséges fülek azért a pakk részei. Az összes forgalomban lévő Intel és AMD foglalattal kompatibilis, a lehető legjobb hőátadás érdekében pedig PK-1 hővezető pasztát is kapunk. Mindez 59.90 eurós árcédulával fog debütálni várhatóan március 4-e környékén.EKL Alpenföhn Peter és Prolimatech Genesis - galéria:

EKL Alpenföhn Peter EKL Alpenföhn Peter EKL Alpenföhn Peter EKL Alpenföhn Peter EKL Alpenföhn Peter EKL Alpenföhn Peter EKL Alpenföhn Peter Prolimatech Genesis Prolimatech Genesis Prolimatech Genesis Prolimatech Genesis Prolimatech Genesis

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Thermaltake CL-P0564D Frio 4in1 CPU hűtő >> 15.290 Ft


Bluechip: Arctic Cooling Accelero Xtreme GTX Pro VGA hűtő >> 15.090 Ft


PCHelpline: Asus Lion Square hűtőventilátor >> 13.455 Ft


PCHelpline: Thermaltake CL-P0574 JING cooler >> 18.876 Ft

Címkék:  EKL, Alpenföhn, Peter, Prolimatech, Genesis, hűtő, cooler, VGA, cpu


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2019 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva