Android 3.0, alias Honeycomb


Szerző: Kov | Dátum: 2011-02-16 21:54:09 | Rovat: Notebook


Most már tényleg itt van, lássuk, mit hozott:


A tabletes Android verzió - 3.0, vagy más néven Honeycomb - már hosszú ideje közeledik, a CES2011-en azt érezhettük, hogy már majdnem itt van, és a napokban végül tényleg célba ért. Érdemes egy kicsit jobban megismerkedni az új rendszerrel, mert biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövő meghatározó mobil platform szoftverét köszönthetjük személyében. Első és legfontosabb tény, hogy a keresőóriás (Google) a kezelőfelületet nem az okostelefonos verzió reszelgetésével próbálta meg tábla kompatibilissé varázsolni, hanem a nulláról új felületet készítettek. Ez meg is látszik rajta, talán ezt nevezhetjük az első olyan Android-nak, ami valóban könnyen kezelhető és felhasználóbarát, használata nem igényel semmilyen rendszertani és technikai ismereteket.


Android 3.0 - átgyúrt felület és widget-ek

Android 3.0 - átgyúrt felület és widget-ek


A találgatások mára beigazolódta: a Honeycomb tableteken kívül más eszközökre nem fog megjelenni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kisebb készülékek tulajdonosai nem kapacitálhatnak az újításokból, idővel a fontosabb funkciók bekerülnek az okostelefonos oprendszerbe is, ezt a Google külön kiemelte. A cég szemléletéhez hozzátartozik a „kód újrahasznosítás”, vagyis amit egyszer megírtak a 3.0-hoz, azt elvileg könnyen adaptálhatja más rendszerük is, mely szintén azt jelenti, hogy elvileg semmi akadálya a mobil platform gyors fejlődésének az eddig elért eredményeket felhasználva. Másik fontos kérdés a programok kompatibilitása. Szerencsére minden eddigi, a Market-on is elérhető alkalmazás gond nélkül fut a 3.0-n, az azonban még nem világos, hogy egy kifejezetten 3.0-ra írt program vajon visszafelé is kompatibilis-e, vagy sem. Pillanatnyilag az a legvalószínűbb, hogy a fejlesztőknek ez esetben két különböző, pár apróságban eltérő verziót kell készíteniük.


Mint már említettük, a kezelőfelület kifejezetten a nagyobb kijelző mérethez lett optimalizálva, valamint a teljes hardveresen gyorsított 2D és 3D megjelenítés igazán sima, ugyanakkor csillogó látvány nyújt. A homescreen-en lévő widget-ek is komoly átalakításon estek át; például a levelezéshez tartozó nem csak arról informál, hogy üzenet érkezett, de a program megnyitása nélkül görgethetünk a beérkező e-mailek között. Ugyan ez a szemlélet vonatkozik a névjegyzékre és a naptárra is, így akár egy képernyőn láthatjuk az összes számunkra fontos adatot mindenféle bűvészkedés nélkül. Természetesen a combosabb erőforrások és a nagyobb kijelző nyújtotta lehetőséghez a szokásos programokat is optimalizáltak (bookstore, YouTube, Google Maps és persze az összes többi „felhős” alkalmazást) és a böngésző is nagyon hasonló lett az asztali változathoz.


Android 3.0 - a multi-tasking többé nem álom

Android 3.0 - a multi-tasking többé nem álom


Másik fontos újítás az előző Android verziókhoz képest a multi-tasking megjelenése. Bár valamilyen formában eddig is támogatta a többszálú eseményeket, de ez leginkább a Symbian féle szemléletet tükrözte, miszerint ha nagyon kíváncsiak vagyunk rá, akkor elárulja, hogy jelenleg milyen alkalmazások futnak, de különösebb beleszólási jogunk nincs, majd ő „intelligensen” elgazdálkodik az erőforrásokkal. A 3.0-ban a multi-tasking kiemelt pozíciót tölt be. A képernyő bal alsó sarkában lévő ikonra bökve egy vertikális panel jelenik meg, amiben a háttérben futó alkalmazások kicsinyített képét láthatjuk. Ennek segítségével könnyedén ugrálhatunk a gyakran használt programok között, nem csoda, hogy ezt a funkciót várják leginkább az okostelefon fronton.


A fő rendszer sáv (System Bar) is teljesen megváltozott. A képernyő alsó részén helyezkedik el, minden fontos információt közöl velünk. A jelzések a jobb alsó sarokból bukkannak elő, azonban a lehető legdiszkrétebben teszik mindezt, és ha a helyzet úgy kívánja, az egész sávot elrejthetjük a maximális felhasználói felület elérése érdekében. A navigációs gombok a sáv bal sarkában csoportosulnak, melyek kiemelt fontosságúak, mivel az Android 3.0 egyetlen fizikailag létező, hardveres gombot sem használ, mégsem érezni ennek hiányát. A képernyőből „kizoomolva” megjelenik mind az 5 homescreen kicsinyített élő képe, így a lapozgatós technika mellett így is navigálhatunk közöttük.


Android 3.0 - optimalizált billentyűzet és copy/paste funkció

Android 3.0 - optimalizált billentyűzet és copy/paste funkció


Ha már a gombokról beszélünk, érdemes pár szót ejteni a képernyőn megjelenő virtuális billentyűzetről is, mert az érintős szövegbevitel kardinális kérdés hasonló készülékek választása esetén. A Honeycomb billentyűzetét kifejezetten a nagyobb képátló adottságaihoz szabták, tehát a gombok nagyobbak, több is van belőlük (kapunk például TAB-ot), valamint több egyidejű leütést is értelmeznek, vagyis az asztali számítógépeken megszokott SHIFT funkcióval is bővült a repertoár. Másik eddigi nagy szívfájdalom, a nehézkes copy/paste parancsok is sokkal egyszerűbbek lettek, a megfelelő kijelölések után egy fent megjelenő sávban csak ki kell választani a kívánt kulcsszót (másolás a vágólapra, megosztás, beillesztés, keresés a weben vagy egyéb tartalmak között stb). Bizonyos helyzetekben drag-and-drop objektum dobálásra is lehetőség nyílik.


A kezelőfelület és látvány mellett szerencsére a mélyebb technikai részletekről sem feledkeztek el, ezen a téren is több újítást üdvözölhetünk. Ilyen például a Bluetooth Tethering, mely segítségével a tablet által használt mobil internetet oszthatjuk meg Bluetooth-on keresztül más erre „fogékony” eszközzel. Másrészt USB-n keresztül nem csak tárterületként tud funkcionálni, de külső eszközökkel (pendrive, fényképezőgép, kamera) is képes a közvetlen adatcserére. Hosszabb szövegek bevitelekor jól jöhet, hogy képes bármely USB-s vagy Bluetooth billentyűzettel együttműködni.


Felvétel az Android 3.0 (Honeycomb) hivatalos bemutatójáról


Így hirtelen ezek azok a funkciók, melyeket fontosnak tartottam megemlíteni. Bár a Google konkrétan ezt soha nem jelentette ki, de egyértelműen az a célja, hogy komoly konkurensévé váljon az iOS + iPad páros ellen. Figyelembe véve, hogy rövid időn belül micsoda fejlesztésekre, megújulásokra képesek, és hardveres fronton is gőzerővel nő a támogatottság (Tegra 2 és lényegében az összes többi brutális ARM verzió), ez az tervük egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek. Reméljük a felek között kialakuló rivalizáláson végül mi, végfelhasználók nyerünk, egyre jobb és olcsóbb kütyük formájában.
Címkék:  Android, 3.0, Honeycomb, tablet, szoftver, operációs rendszer, Tegra, ARM


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva