Texas Instruments OMAP 5 ARM SoC


Szerző: Kov | Dátum: 2011-02-11 16:11:04 | Rovat: Multimédia


2012-ben érkeznek a következő generációs OMAP 5 alapú eszközök:


Továbbra is ARM lázban él az IT világ, egymást érik az újabb technológiák és eszközök. Alig pár napja jelentek meg az előzetes teszteredmények a világ első dupla magos okostelefonjáról, az LG Optimus 2X-ről, melyből kiderült, mire képes egy ilyen eszközben az NVIDIA Tegra 2, közben pedig folyamatosan traktálják a népet a Tegra 2 3D és Tegra 3 infókkal. Azonban a Qualcomm-NVIDIA rivalizálásba a Texas Instruments kíván beleszólni legfrissebb bejelentésével. Bár még az OMAP 4-gyel szerelt eszközök sem futottak be, de a TI már a (távoli) jövőben jár az OMAP 5 SoC bemutatásával.


Komoly konkurenciának tűnik a Qualcomm-NVIDIA párosnak

Komoly konkurenciának tűnik a Qualcomm-NVIDIA párosnak


Az OMAP 5 gyártása 2011 második felében indul, majd az erre épülő mobil eszközök kb. 1 év múlva, 2012 vége felé érkezhetnek. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő chip szignifikáns architekturális átalakításon esett át az OMAP 4-hez képest, míg az elődben két ARM Cortex A9 mag lapult, addig az utód már dupla ARM Cortex A15 magokkal érkezik. A TI volt az első, aki licenszelte az ARM-től a Cortex A15 architektúrát, tehát valóban teljes gőzzel ráálltak a témára.


A magok maximum 2 GHz-en ketyeghetnek, mely tempóval 3x-os teljesítményre képesek egy 1GHz-es OMAP 4330-al szemben. Azonban nem csak órajel emelésről van szó, mert azonos órajelen is 50%-al gyorsabb az A15 az A9-hez képest. Az OMAP 3-ban 256kb L2 cache volt az egyetlen Cortex A8 mag mellett, az OMAP 4-ben már 1MB-on osztoztak a magok, míg az OMAP 5-ben ennek a kétszerese, 2MB eteti az A15-ös magokat. Egyelőre még nem avatták be a nagyközönséget, hogy mélyebben milyen mit műveltek az architektúrában, de idővel biztosan több információ fog rendelkezésünkre állni.


ARM Cortex A15 architektúra

ARM Cortex A15 architektúra (a kép nagyítható)


Érdemes megfigyelni, hogy a különböző ARM generációk milyen ütemben váltják egymást. Az A8 tömegesen 2010-ben terjedt el, az A9 ezt 2011-ben fogja véghezvinni, és ha minden jó megy, akkor 2012 végéig az A15 is hasonló karriert fog befutni, tehát évente váltják egymást. Ehhez képest mondjuk az Intel Atom 2008 óta velünk van és esély sincs rá, hogy 2012 vége előtt bármilyen komolyabb architektúra fejlődést produkálna. Az Intelnek komolyan fel kell kötni a gatyáját, ha a jövőben is jelentős részesedést kíván hasítani a mobil eszközök szegmenséből, mert ha megjelenik az ARM-et támogató Windows, akkor elsöprő csapásra számíthat netbook, nettop és HTPC fronton.


Az OMAP 5-ben az ARM Cortex A15 magok mellett két M4 mag is lesz, mely általános számítási célra nem igazán alkalmas, viszont további utasításkészlet támogatást tartalmaz, valamint jelfeldolgozó képessége is kiemelkedő (audio-video anyagok gyorsítása, 2D anyagok 3D felskálázása és egyéb megjelenítéssel kapcsolatos műveletek). Nem titkoltan a következő generációs SoC megoldások egyik célkitűzése, hogy az okostelefonok fotóminőségét közelebb tolják a DSLR kamerákéhoz. Nyilvánvalóan az apró optikának meg vannak a maga fizikai korlátai, de hardveres feldolgozás tekintetében azért még van hova fejlődni (pl. a gyakori ocsmány JPEG tömörítés olajfestmény szerű eredménye).


Texas Instruments OMAP 5 ARM SoC

Texas Instruments OMAP 5 ARM SoC


Az OMAP 5 egyidejűleg négy kamerát is képes kezelni, ami elsőre nem tűnik túl fontosnak, azonban láttunk már olyan érdekes demókat, amiben több kamera képe alapján készült egy végleges fotó. A lényeg abban rejlik, hogy a kamerák különböző fókusztávolságúak, így az egyszerre készült képekből a SoC „kikever” egy olyan fotót, amin a lehető legnagyobb terület éles. Érdekes elképzelés, de tény, hogy egy ilyen összetett képfeldolgozáshoz kell némi hardveres gyorsítás, pláne, hogy senki nem szeretne hosszasan várakozni egy elkészített fotó visszanézésére.


A Texas Instruments újdonságában Imagination Technologies PowerVR SGX 544 grafikus magok is integrálva lesznek, bár ezek pontos számáról még nem tudni. Egy biztos, hatalmas grafikus potenciál lesz a SoC-ban. Ezen kívül külső csatlakoztathatóság tekintetében is impozáns a lista, amin többek között USB 3.0, SATA 2.0, SDXC memóriakártya támogatás, Wi-Fi, 4G, és HDMI 1.4a szerepel. Tehát így papíron egy valódi szörnyeteg körvonalazódik, borzalmas nagy teljesítménye lesz, de szüksége is lesz rá, mert 2012 végéig sem a Qualcomm sem az NVIDIA nem fog karba tett kézzel ülni. Máris hatalmas a sürgölődés az ARM-es cuccok körül, pedig valójában még el sem kezdődött igazán a verseny!A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Energy Tablet i504 - 5"-os, Android >> 56.590 Ft


PCHelpline: Icarus 701 Tablet - 7"-os, Android >> 69.900 Ft
Címkék:  Texas Instruments, OMAP 5, ARM, SOC


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva