OLPC XO 1.75 - 2 wattos fogyasztás


Szerző: Kov | Dátum: 2011-02-02 14:03:18 | Rovat: Green


One Laptop Per Child - senkinek sem kell kimaradnia a fejlődésből:


Az OLPC koncepció egykoron azért született, hogy a világ legszegényebb gyermekei is hozzájussanak a modern technológia adta lehetőségekhez. A furcsa, zöld színű laptop szerűség egy 200 dollár alatti masina, melynek minden porcikáját úgy tervezték, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a fejlődő országok körülményeihez. Az OLPC XO kifejezetten strapabíró jószág, ellenáll a magas hőmérsékletnek és a hatalmas páratartalomnak is, de egy kis porfürdő vagy ütődés sem árt meg neki. Az XO 1.5 sorozatgyártása 2009-ben kezdődött meg, mely egy alacsony energia éhségű VIA processzort (C7-M @1GHz), 1GB memóriát és 4GB flash memória alapú tárterületet (32GB-ig bővíthető) tartalmazott.


A nonprofit kezdeményezés célja, hogy minél több, szegénységben élő gyermek laptophoz jusson

a nonprofit kezdeményezés célja, hogy minél több, szegénységben élő gyermek laptophoz jusson


Azonban a CES2011-en bemutatták az újabb változatot, az XO 1.75-öt, mely nem meglepő módon x86-os processzor helyett egy ARM architektúrájú központi egységet, pontosan egy 1GHz-es Marvell Armada chipet kapott. Az első gépeken még Windows XP futott, melyet hamarosan egy Linux, pontosabban Fedora alapú operációs rendszer váltott, a Sugar OS, ami valamiért jobban tetszett a gyerekeknek, mint a Microsoft féle megoldás. Így a szoftver tekintetében nem volt akkora trauma az architektúra váltás, viszont fogyasztás szempontjából hatalmas előrelépést jelent. Az új konfiguráció átlagosan mindössze 2 wattot fogyaszt, igen, nem elírás, csupán ennyi energiával is beéri az OLPC XO 1.75.


OLPC XO 1.75

OLPC XO 1.75


Ennek tudatában már valamivel érthetőbb, hogy mégis mit akartak elhitetni arról a tekerentyűs zöld dobozról, mely a képeken is látható. Ugyanis az nem más, mint egy apró dinamó, mely szorgalmas forgatásával valamennyivel megnyújthatjuk az üzemidőt. Azonban a gyártó felhívja a figyelmet, hogy ez nem tekinthető elsődleges töltési megoldásnak, ugyanis az akkumulátor teljes feltöltéséhez több mint 2 óra kitartó csavarásra lenne szükség. De ha hirtelen nem áll rendelkezésre hálózati feszültség, akkor egy pár tízperces „energia befektetés” szerintem korrekt kompromisszumnak tűnik pár óra működésért cserébe.


OLPC XO 1.75

a mechanikus töltő mindig bevethető


Természetesen nem csak a processzor, hanem a többi hardverelem is az alacsony fogyasztás szellemében született. Ilyen például a 7.5 hüvelykes kijelző, ami két üzemmódban is képes működni. A „hagyományos” felfogásban egy teljesen hétköznapi, LED-es háttérvilágítású TFT képét mutatja, viszont bármikor átválthatunk monokróm módba is, amikor a kontrasztos kép napsütésben is remekül olvasható, ráadásul mivel ilyenkor nem működik a háttérvilágítás, a panel mindössze 0.1 wattot szív. A rugalmasságot tovább fokozza, hogy 11 és 25 volt között bármilyen DC áramforrással megbirkózik, tehát adapterekről vagy akár egy autó akkumulátoráról is képes táplálkozni. Ezek szerint ha szükséges, akkor a cégek igen is képesek hihetetlen energiahatékony IT eszközöket is legyártani, ráadásul mindezt olcsón; reméljük ez a szemlélet a fejlett világban is gyökeret ver szép lassan.OLPC XO 1.75 - galéria:

OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook OLPC XO 1.75 notebook

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Asus EEE PC R101-BLK006X 10,1" Fekete >> 77.490 Ft


PCHelpline: ASUS EEE PC 1001PX 10,1/Intel Atom N450 >> 76.373 Ft
Címkék:  OLPC, XO, alacsony fogyasztás, low power, zöld, green


lap teteje


© 2008-2019 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva