AMD Fusion APU beágyazott rendszerekbe


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-26 18:12:08 | Rovat: Green


Az Embedded G-Series az Intel Atom életére tör:


Amikor beágyazott rendszerek kerülnek szóba, az emberek egyből valami alacsony fogyasztású, ellenben „vérszegény” konfigurációra gondolnak, ami jelenlegi életünkben a legváratlanabb helyeken bújhat meg, csendben téve feladatát. Az AMD alig mutatta be legújabb Fusion alapú APU-ját, a fejlesztést máris folytatták: a napokban bejelentették, hogy az új technológiát olyan formába öntik, amivel komolyan beszállnak a beágyazott rendszerek, apró számítógépek, HTPC-k és set-top-box-ok világába.


AMD Embedded G-Series

AMD Embedded G-Series


Az alacsony fogyasztású, x86 architektúrájú processzor a „Bobcat” kódnéven emlegetett magon alapszik, mely kiépítéstől függően lehet szimpla vagy dupla is. Az egymagos kivitel 9 wattos TDP-vel rendelkezik, míg a dupla változat nem meglepő módon kétszer annyit fogyaszt (18W). Azonban az egyik legnagyobb változást ebben a szegmensben a komoly potenciállal rendelkező integrált grafikus mag jelenti, mely teljes DirectX 11 támogatást és HD videógyorsítást kínál, moderált energiaéhség mellett.


Az AMD nem titkoltan az Intel Atom-os rendszerek ellen indítja el az „Embedded G-Series” tagjait, azon belül is a CE4100 áll a célkeresztben, mely pillanatnyilag többek között a Boxee Box-ban és a Logitech Revue-ben teljesít szolgálatot. Ezen kívül az AMD kénytelen számolni a különböző ARM architektúrájú megoldásokkal is (pl. NVIDIA Tegra 2), bár ezek leginkább a multimédiás frontos veszélyesek, az asztali számítógépes részleget nem érintik (még?, nem elfelejtendő a Windows 8 közelmúltban megtörtént beharangozása, melynek egyik kulcsfontosságú eleme az ARM támogatás).


AMD Fusion APU beágyazott rendszerekbe - bemutató a CES2011-en


A teljesség igénye nélkül itt egy lista, akik máris nyakig benne vannak az új platformban: Advansus, Compulab, Congatec, Fujitsu, Haier, iEi, Kontron, Mitec, Quixant, Sintrones, Starnet, WebDT, Wyse. Ezek közül külön figyelemre méltó a Fujitsu, aki április környékén két Mini-ITX alaplappal érkezik, a D3003-S1 és D3003-S2 személyében (egy és kétmagos verzió).Compulab PC3 - hihetetlenül kicsi:


Az Embedded G-Series bejelentésével szinte egy időben megérkezett az első konkrét hardver is, mely az új Fusion kombinációra építkezik. A Compulab kifejezetten a beágyazott rendszerekre és kisméretű PC-kre (SFF - Small Form Factor) szakosodott, így nem meglepő, hogy azonnal lecsaptak az újdonságra. A fit PC3 mérete akkora, hogy elsőre inkább tűnik egy külső optikai meghajtónak, mint komplett számítógépnek. Pedig az alig egy hüvelyk vastagságú készülékházban minden benne van, ami elvárható. Az alacsony fogyasztású komponenseknek hála aktív hűtést nem igényel, így egy SSD-vel teljesen passzív, mozgó alkatrész nélküli számítógép válhat belőle.


Compulab PC3 mindössze 1 col magas

a Compulab PC3 mindössze 1” magas


A fő hardver elemek tekintetében a dupla magos, 1.6 GHz-es T64N processzort (aka Fusion Zacate), Radeon HD6310 GPU-t, illetve maximum 4 GB DDR3 memóriát tömörít magában és még egy szabványos 2.5 colos HDD vagy SSD is belefér. Optikai meghajtót ne keressünk, de ebben a kategóriában talán nem is a legnagyobb mínusz, netbookos felhasználók milliói élnek boldogan nélküle, ha pedig mégis nagyon kellene, még mindig ott a lehetőség egy külső eszköz bevetésére. Csatlakozók terén is tisztességes a kínálat: 6 x USB2.0, HDMI, DisplayPort, 2 x eSATA, Ethernet. Pontos megjelenési dátumról vagy vételárról még nem esett szó. Egy biztos, ami mellett egy Mac Mini nagynak tűnik, az valóban apró.AMD Fusion APU beágyazott rendszerekbe - galéria:

AMD Fusion APU beágyazott rendszerekbe AMD Fusion APU beágyazott rendszerekbe AMD Fusion Embedded G-Series - adatok AMD Fusion Embedded G-Series - adatok AMD Fusion Embedded G-Series - áramkör AMD Fusion Embedded G-Series - sematikus ábra Compulab PC3 Compulab PC3 Compulab PC3 és Mac Mini Compulab PC3

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: ASRock NetTop CORE-100HT B1 fekete >> 131.605 Ft


Bluechip: ASRock NetTop ION 3D 152D Fehér >> 98.990 Ft


PCHelpline: ASRock Vision 3D 137D DVD miniPC >> 175.422 Ft
Címkék:  amd, Fusion, APU, beágyazott, rendszer, G-Series, processzor


lap teteje


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva