SilverStone Fortress FT3 házkülönlegesség


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-26 16:34:57 | Rovat: Hardver


A design annyira egyedi, hogy a Digital Storm sem tudott elmenni mellette:


Egy számítógép házra nagyon ritkán lehet olyan jelzőket rásütni, hogy egyedi, innovatív, esetleg formabontó, mert hát ugye vannak a toronyházak, midi tornyok, kicsit nyomorékabb home/office munkagépek (esetleg fekvő kialakítással) és az apró mini és HTPC dobozok. Nagyvonalakban ezek a fő kategóriák, melyeken belül némi külső-belső variálás mellett azért a koncepció elég kötött. Ezért nagy öröm, amikor egy cég vállalja, hogy újragondolja a kérdést és mer kitörni a konvenciókból, nem sajnálva a fejlesztési, tervezési időt és az esetleges bukás kockázatát.


SilverStone Fortress FT3

SilverStone Fortress FT3


A SilverStone pontosan ezt tette, amikor megálmodta Fortress FT03 házát. A megjelenés már nagyon rég óta váratott magára, hiszen a beharangozása közel egy éve megkezdődött, de most végre megérkezett. Első ránézésre több furcsaságot mutat a torony. Először is arányai érdekesek (235 (W) x 487 (H) x 284 (D) mm), mert magassága kb. hasonló, mint egy hagyományos társának, viszont nagyon rövid a mélysége és majdnem olyan hosszú, mint amilyen széles, ezért a hasáb érzet. Nem is meglepő, hogy első médiás szereplésein többen inkább nézték mélynyomó ládának vagy mini hűtőszekrénynek, mint sem egy PC háznak.


Kívül-belül formabontó megoldások

Kívül-belül formabontó megoldások


Másik érdekesség, hogy a tornyot körbeforgatva nem találjuk a szokásos hátlapi csatlakozókat, csak a gyönyörűen megmunkált alumínium felületek uralják az oldallapokat. Itt érdemes kitérni a designra, melynek megítélése erősen szubjektív dolog, de szerintem kifejezetten elegáns, letisztult, sugárzik belőle minőség, mind otthon, mind egy modern irodának tökéletes vizuális kiegészítője lehet (természetesen szokásos funkcionalitása mellett).


Visszatérve a csatlakozók kutatására, rendhagyó módon a ház tetejét levéve bukkannak elő a hátul keresett kimenetek egy 120 mm-es ventilátor társaságában. Tehát itt derült ki a fő turpisság, miszerint az alaplap 90 fokkal elforgatva kerül rögzítésre. Deszkákból egyébként a micro-ATX, mini-DTX és mini-ITX szabványokat támogatja. A tetőlap eltávolítása nélkül is megkapjuk a szokásos kényelmes csatlakozási lehetőségeket (2 x USB3.0, mikrofon bemenet és fülhallgató kimenet).


Digital Storm Enix - jól mutat a FT3-ban

Digital Storm Enix - jól mutat a FT3-ban


Ezek után már nem meglepő, hogy semmilyen komponens nem ott és nem úgy van, mint ahogy arra számítanánk. Meghajtók tekintetében például egy 2.5” belső (SSD) és 3 x 3.5” szintén belső hely áll rendelkezésünkre, melyek közül az egyik felülről könnyen cserélhető, akár menet közben is (Hot-Swap). Az elforgatott elrendezés miatt a videokártyák is függőlegesen kerülnek a toronyba, így lehetséges, hogy a csekély mélység ellenére is képes fogadni akár 13.7” (348mm) hosszú darabokat is, tehát kellő körültekintéssel akár a legújabb grafikus rendszert is bepréselhetjük.


A házba normál méretű ATX táp és slim optikai meghajtó szerelhető, szellőztetéséről pedig a már említett fenti 120 mm-es légkavaró mellett két alsó, szintén 120 mm-es ventilátor szívja be a friss levegőt. Ezek 45 fokban meg vannak döntve, hogy minél ideálisabban terelgessék a meleg levegőt, ami a designnak (és a fizika törvényeinek) köszönhetően egyébként is felfelé száll. Különlegességét persze nem hagyták figyelmen kívül árazásában sem, $156.80 / €152 szerepel majd az árcédulán, valamint fekete és fehér verzióban is elérhető lesz.


Digital Storm Enix - jól mutat a FT3-ban

Neccesen, de csak befért minden


Végül nézzük meg, hogyan működik mindez a gyakorlatban, ugyanis abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Digital Storm épített rá egy gamer konfigurációt Enix néven. A legmodernebb komponenseket pakolták a csinos dobozba, mely a gyári fekete fényezés mellett vadító piros betéteket kapott, hogy ha már játékos gép, ne legyen már olyan unalmasan konszolidált.


Hardver tekintetében a csúcs összeállítás így fest: Intel Sandy Bridge Core i7 2600K, 8GB RAM, 2 x NVIDIA GTX 580, vízhűtés, 750 wattos táp. Bár kicsit zsúfolt a belső, de végül mégis egy csúcskonfigurációt sikerült bepréselni egy a szokásoshoz képest fele akkora vagy még kisebb térfogatba. Kiépítéstől függően vételára 1,132 dollártól bő 2,000 dollárig alakulhat, de némi SSD-vel és egyéb huncutságokkal megtámogatva akár a 3000$-t is elérheti.SilverStone Fortress FT3 és Digital Storm Enix - galéria:

SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház SilverStone Fortress FT3 PC ház Digital Storm Enix konfiguráció Digital Storm Enix konfiguráció Digital Storm Enix konfiguráció Digital Storm Enix konfiguráció Digital Storm Enix konfiguráció Digital Storm Enix konfiguráció Digital Storm Enix konfiguráció Digital Storm Enix konfiguráció

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: Thermaltake VL70001W2ZD V5 ház >> 19.435 Ft


Bluechip: Gigabyte Poseidon 310 Ezüst PC ház >> 23.540 Ft


PCHelpline: Sharkoon Scorpio 2000 fekete ház >> 23.072 Ft
Címkék:  SilverStone, számítógépház, ház, FT3, egyedi, hűtés, konfiguáció


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva