ASUS Eee tabletek a CES2011-en - nagyot szólt


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-21 15:57:14 | Rovat: Notebook


Négy teljesen egyedi, innovatív útitárs ASUS módra:


Bár már több mint egy hete befejeződött az idei CES, még mindig emésztjük az akkor elhangzottakat, mely a 2700 kiállítót tekintve nem is meglepő. Vizsgálódásunkból természetesen az ASUS sem maradhat ki, hiszen úgy döntöttek, hogy ők is belemásznak a tablet világba. Mindezt tették olyan meggyőzően innovatívan, hogy a hírek hallatára többen keresztet vetettek az Apple féle iPad-ekre (legyen az kicsi vagy nagy, 1 vagy 2). Jonney Shih (elnök) egy egész csapat ígéretes tábla számítógépről rántotta le a leplet, egy elegáns mozdulattal több stratégiai fontosságú szegmenst lefedve.Összesen négy különböző masináról van szó és ahhoz képest, hogy mindannyian tabletek, elég nagy különbségek vannak közöttük. Név szerint az Eee Pad Slider, Eee Pad Transformer, Eee Pad MeMO és Eee Slate EP121 mutatkozott be. Három különböző kijelző méret, trükkös billentyűzetek, dokkolók, tollak, Windows 7 Home Premium, Google Android. A kulcsszavak felsorolásából látszik, hogy nem éppen a kitaposott út mentén haladnak, de ez most nagyon úgy tűnik, hogy csak hasznukra vált.


A mérnökök folyamatosan szem előtt tartották, hogy a mai elvárások szerint egy tabletnek amellett, hogy végtelenül könnyen kezelhetőnek és ultra hordozhatónak kell lennie, elengedhetetlen a teljes körű multimédiás képességek, széleskörű csatlakoztathatóság, némi játék és természetesen tisztességes internetezés (beleértve a HTML5 és Adobe Flash támogatást is). Most ismerkedjünk meg részletesen az ASUS Eee tabletekkel!ASUS Eee Pad Slider - ügyesen elrejtett billentyűzettel:


Azok a felhasználók, akik olyan eszközről álmodtak, melyben a notebookok és tabletek legjobb tulajdonságai egyesülnek, biztosan nagyon megörültek a Slider-nek. Amellett, hogy a 10.1 hüvelykes érintés érzékeny IPS panel tapicskolással is izgatható, egy mozdulattal elő tudunk varázsolni egy teljes értékű QWERTY billentyűzetet, tehát innen a névadás. Mert mint tudjuk, a kijelzőt tapogatva szinte mindent végre tudunk hajtani, de hosszabb szöveg bevitele teljesíthetetlen kihívás. Az ASUS megoldása jelenleg teljesen egyedi és szépen beleillik a Dell Inspiron Mini Duo-nál már látott új kijelző-billentyűzet forgatási szisztémába. (Nyilván teljesen más a két készülék, viszont a kijelző mozgatásának módja mind a két esetben egészen újszerű.)


ASUS Eee Pad Slider

ASUS Eee Pad Slider


Hardveres szempontból sem lehet okunk panaszra, a szerkezetben a jelenleg elérhető legmodernebb kétmagos SoC (system on a chip), az NVIDIA Tegra 2 ketyeg. A beépített elülső (1.2mp) és hátsó (5MP) kamera segítségével video telefonálhatunk, fotózhatunk vagy akár HD videofelvételeket is készíthetünk. A WiFi mellett 3G modult is kapott a gép, így szó szerint úton-útfélen elintézhetjük feladatainkat, legyen szó munkáról vagy szórakozásról. Mint tudjuk, a vas önmagában még kevés a boldogsághoz, azonban itt jön képbe az Android 3.0, mely teljessé teszi a Slidert. A hibrid szerkentyű 500 dollárral nyit.ASUS Eee Pad Transformer - lecsatolható klaviatúrával:


A koncepciót tekintve ugyan azon gondolatok mentén született, mint a Slider, csak ebben az esetben a billentyűzet nem tologatós, hanem lecsatolható. Egészen pontosan az egész úgy fest, mint egy netbook, aminek levehető a kijelzője. A panel is ugyan az a 10.1 colos, 1280 x 800-as felbontású modell, mint a csúszkás modellben, mely az IPS technológiának köszönhetően remek színekkel és betekintési szögekkel rendelkezik.


ASUS Eee Pad Transformer

ASUS Eee Pad Transformer


A fent említett tények alapján nem meglepő, hogy a hardver többi része is szinte szóró-szóra azonos, viszont kialakításából következően némi plusz lehetőséget is tartogat. Ilyen például az USB port és a kártyaolvasó, de kapunk egy mini HDMI csatlakozót is, amivel gyorsan és kényelmesen kapcsolódhatunk bármely tévéhez és már mehetnek is az 1080p-s HD videók. A dokkolóban plusz akkumulátor is lapul, így netbookos üzemmódban akár 16 órán át cecergethetjük a Transformer-t, tehát egész nap nyüstölhetjük. Vételára 400 dollár lesz.ASUS Eee Pad MeMO - a tollal is matathatunk rajta:


Az ASUS ennél a modellnél is belekevert némi fortélyt a szokásos tablet receptbe, amit személy szerint egy toll (stylus) jelent. A 7.1 hüvelykes, 1024 x 600 pixel felbontású kapacitív kijelzővel szerelt készülékház még éppen akkora, hogy egyik kézbe véve kényelmesen irkálhatunk jegyzeteket vagy készíthetünk ábrákat, skicceket, de még nem olyan kicsi, hogy rombolná a multimédiás élményt.


ASUS Eee Pad MeMO

ASUS Eee Pad MeMO


A hardver némileg „gyengébb” az előző modellekhez képest, de azt hiszem, senki nem fog sírva fakadni, hogy „csak” egy dupla magos 1.2 GHz-es Qualcomm 8260 processzor duruzsol a kezében. Szemből egy 1.2 MP-es kamera figyel bennünket, hátul pedig egy 5 MP-es csücsül egy LED-es villanófény társaságában. Az operációs rendszer természetesen itt is Android 3.0 (Honeycomb). Az apróság 499 dolláros árcédulával érkezik.ASUS Eee Slate EP121 - Core i5 processzor 12,1 colon:


Ez a tábla nevezhető a csoport kakukktojásának, mert az eddig bemutatott ARM+Android kombó helyett egy komolyabb belsőt kapunk, név szerint egy Intel Core i5 dupla magos processzor ágaskodik az eszközben maximum 4 GB memóriával együtt, amin Windows 7 Home Premium operációs rendszer fut. A 12.1 colos LED háttérvilágítású kijelző betekintési szögei 178 fok, felbontása 1280 x 800. Elsősorban azoknak ajánlják, akik komolyabb irodai vagy grafikus programokat szeretnének futtatni, pontosan azokat, melyeket asztali számítógépen is használnak, de mindezt a lehető legnagyobb mobilitás mellett.


ASUS Eee Slate EP121

ASUS Eee Slate EP121


A MeMO-hoz hasonlóan itt is kapunk egy tollat, amivel hihetetlen dolgokra leszünk képesek, legyen az munka vagy kikapcsolódás. Itt nincs trükkös fizikai billentyűzetet, de Bluetooth-on bármely általunk választott külső billentyűzettel asztali PC-s környezetet alakíthatunk ki. A gépben egy 32 vagy 64 GB-os SSD tárolja az adatokat, mely kapacitás SDXC kártyával tovább bővíthető. A specifikációban szerepel még 802.11n WiFi, 2 MP-es kamera, 2 x USB2.0 és mini HDMI is. Tehát valóban egy teljes értékű számítógépet kapunk, ennek megfelelően vételára is 1000-1100 dollár, kiépítéstől függően.ASUS Eee Pad Slider, Transformer, MeMO és Slate EP121 tabletek - galéria:

ASUS Eee Pad Slider ASUS Eee Pad Slider ASUS Eee Pad Slider ASUS Eee Pad Transformer ASUS Eee Pad Transformer ASUS Eee Pad Transformer ASUS Eee Pad Transformer ASUS Eee Pad MeMO ASUS Eee Pad MeMO ASUS Eee Slate EP121 ASUS Eee Slate EP121 ASUS Eee Slate EP121 ASUS Eee Slate EP121

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: Apple iPad 16GB Wi-Fi tablet >> 139.790 Ft


Bluechip: Toshiba FOLIO 100 tablet számítógép >> 116.990 Ft


PCHelpine: Alcor e-Pad 7" táblagép (Android) >> 47.048 Ft
Címkék:  Asus, Eee, tablet, CES, Slate, Transformer, Slider, MeMO


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva