VIA újdonságok a közelmúltból - eH1, Nano X2, VL750


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-25 14:12:00 | Rovat: Green


Az óriások mellett eltörpülő cég csak nem hagyja magát:


Az egykor talán szebb napokat is megélt VIA-t már sokan sokszor temették, mondván, hogy olyan processzor és chipset (meg most már GPU) óriások mellett, mint az AMD vagy az Intel, esélyük sincs az életben maradáshoz. Ez részben igaz is, ezért esztelen rivalizálás helyett inkább az erősségeikre gyúrtak, mint amilyen például az alacsony fogyasztású beágyazott rendszerek, mely területen azért elég stabilan megvetették a lábukat (most itt x86 alapú rendszerekre gondolok). Ilyen termékekből sokkal már olvasóink is megismerkedhettek:


VIA

VIA EPIA-M850 Mini-ITX alaplap és CPU egyben

ASRock PV530 - VIA alaplap + VIA processzor

VIA EITX-3001 alaplap - beágyazott megoldás

VIA VP7806 és VP7815 érintőpanelek és VIA ART3000

VIA Nano 3000 processzor – Win7-re hangolva

VIA VX900 - mindenes HD 1080p lapka


A VIA low power megoldásaink monopolszerű helyzete szerencsére nem készteti a srácokat henyélésre, így most fussunk át rajta, hogy az elmúlt hetekben mivel rukkoltak elő.VIA EPIA-P830 Pico-ITX alaplap és eH1 VGA - beágyazott rendszerekhez:


Elsőként érdemes megemlíteni legújabb komplett platformjukat, a VIA EPIA-P830 Pico-ITX lapot, mely kiváló választás lehet hálózatokhoz csatlakozó, mobilis beágyazott rendszerek számára. A fedélzeten Nano E szériás processzor és VX900-as média processzor munkálkodik, mely páros alacsony fogyasztás mellett is tisztességes számítási és multimédiás potenciállal rendelkezik. A GPU hardveresen gyorsítja a MPEG-4/AVC, H.264, MPEG-2, VC-1 és WMV-HD formátumú videók lejátszását, ami a valóságban úgy jelentkezik, hogy röccenőmentes képet biztosít moderált CPU terhelés mellett is.


VIA EPIA-P830 Pico-ITX

VIA EPIA-P830 Pico-ITX


A 10cm x 7.2cm kiterjedésű rendszer többek között 1.2GHz-es processzort, maximum 4GB DDR3 memóriát, gigabites ethernetet, 6 csatornás hangkártyát (VIA Vinyl HD), DTS kompatibilitást S/PDIF támogatással és natív HDMI portot tartalmaz. Ezen kívül még érdemes megjegyezni a dupla Mini-PCIe bővítési lehetőséget, mely segítségével nem kell választanuk WiFi és 3G modulok alkalmazása között. Pontos megjelenési dátum vagy vételár eddig még nem ismert.


Szintén a beágyazott rendszerek piacán maradva eheti újdonságuk a VIA eH1 diszkrét videokártya, mely a világ első, kifejezetten beágyazott rendszerekbe fejlesztett grafikus egység. Tekintve a célcsoportot az sem meglepő, hogy fogyasztás tekintetében az egyik leghatékonyabb, ha nem a leghatékonyabb kártya. A PCI Express foglalatba illeszkedő eszköz kompatibilitási listáján olyan funkciók szerepelnek, mint DirectX 10.1, OpenGL 3.1 és OpenGL ES 2.0 támogatás, de megfelelve a modern kor elvárásainak az 1080p felbontású HD videók 3 dimenziós megjelenítése (Stereoscopic 3D rendering) sem okoz számára gondot.


VIA eH1 - beágyazott rendszerekbe

VIA eH1 - beágyazott rendszerekbe


A VIA eH1 lelkét egy 64 bites S3 Chrome 5400E GPU képzi, amit dedikált 512MB DDR3 memória szolgál ki. Ezen kívül igazán azon rendszerek kapacitálhatnak belől, ahol egyszerre több kijelzőt szeretnénk üzemeltetni, ugyanis DVI és HDCP kompatibilis HDMI is helyet kapott a félmagas NYÁK-on. A legtöbb VIA EPIA alaplappal és bármely más, PCIe x1, x4, x8 vagy x16 tempójú bővítő réssel rendelkező termékbe bepasszírozható.VIA Nano X2 processzor és új USB 3.0 vezérlőchip:


Érdekes a VIA új beágyazott platformja és videokártyája is, azonban az elmúlt időszak legfontosabb bejelentése, hogy végre itt van a VIA első duplamagos processzora, a Nano X2. A 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő központi egységnek - a félvezetőipar fejlődésének köszönhetően - sikerült úgy növelni a számítási teljesítményt és a multi-tasking képességeket, hogy az árva magos elődhöz képest nem emelkedett a fogyasztás. Ennek a ténynek hála a legkülönfélébb eszközökben találkozhatunk majd az apróságokkal: x86-os tabletek és digitális jegyzetfüzetek, netbookok, notebookok, HTPC-k vagy akár szolidabb asztali számítógépek ketyegője is lehet.


VIA Nano X2 - ezt is megéltük

VIA Nano X2 - ezt is megéltük


Felépítését tekintve nem sok újdonságot hoz egymagos testvéréhez képest, ugyanarra az architektúrára épül (Isaiah), csak pár dolgot megdupláztak. Ez viszont bőven elég lehet ahhoz, hogy komoly szereplőjévé váljanak azoknak a piacoknak, ahol eddig jellemzően a vérszegény, ellenben drága Intel Atom processzorokat favorizálták. Elterjedését tovább segítheti, hogy lábkompatibilis a VIA Nano, VIA C7, VIA C7-M és VIA Eden processzorokkal, így az átállás, fejlesztés a meglévő rendszerekben is zökkenőmentes lesz. Megjelenése 2011 első negyedévében várható.


Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a cég hamarosan debütáló USB 3.0-s vezérlőchipjét, a VIA VL750-t. Elsősorban azért ígéretes, mert egyetlen lapkán tartalmazza a vezérlő- és híd chipet, tehát a NAND Flash modulok irányítása mellett egyben ő biztosítja a kapcsolatot a memória chipek és az USB 3.0 csatolófelület között is.


VIA VL750 chip és a rá épülő demo pendrive (USB 3.0)

VIA VL750 chip és a rá épülő demo pendrive (USB 3.0)


Kedvező ára mellett további előnye, hogy használatával sokkal kompaktabb eszközök készíthetők, mint a külső híd chipes megoldással. USB 3.0 esetén sebessége 100MB/s körül tetőzik, ám visszafelé kompatibilis az összes korábbi szabvánnyal is, így USB 2.0-n akár 35MB/s-mal képes átpasszírozni az adatot. Igaz, hogy ezek nem csúcsértékek, főleg tekintve a 3.0-s szabvány elméleti 625MB/s-os korlátját, de olcsó termékekről lévén szó a NAND Flash modulok még így is hamarabb fognak kifújni a szuszból, mint a vezérlő.VIA újdonságok a közelmúltban - galéria:

VIA eH1 videokártya - beágyazott rendszerekbe VIA eH1 videokártya - beágyazott rendszerekbe VIA eH1 videokártya - beágyazott rendszerekbe VIA eH1 videokártya - beágyazott rendszerekbe VIA eH1 videokártya - beágyazott rendszerekbe VIA eH1 GPU - beágyazott rendszerekbe VIA EPIA-P830 Pico-ITX alaplap VIA EPIA-P830 Pico-ITX alaplap VIA EPIA-P830 Pico-ITX alaplap VIA EPIA-P830 Pico-ITX alaplap VIA EPIA-P830 Pico-ITX alaplap VIA Nano X2 processzor VIA Nano X2 processzor VIA Nano X2 processzor VIA Nano X2 processzor VIA VL750 - az USB 3.0 egyik lehetséges jövője VIA VL750 - az USB 3.0 egyik lehetséges jövője VIA VL750 - az USB 3.0 egyik lehetséges jövője VIA VL750 - az USB 3.0 egyik lehetséges jövője VIA VL750 - az USB 3.0 egyik lehetséges jövője

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: AMD Athlon II X2 250 AM3 >> 14.570 Ft


Bluechip: Asus AT4NM10-I ITX alaplap >> 20.190 Ft


PCHelpline: Kingston Flash Drive 16GB USB3.0 >> 16.004 Ft
Címkék:  VIA, Epia, alaplap, HTPC, eH1, Nano, X2, VL750, USB 3.0


lap teteje


© 2008-2019 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva