CES 2011 előzetes - ARM a köbön?


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-05 14:07:13 | Rovat: Notebook


Az előzetes információk szerint ARM architektúrás boldog új évünk lesz:


Az idén január 6-a és 9-e között Las Vegasban megrendezésre kerülő CES (Consumer Electronics Show) mindig nagy izgalmakat rejt, lévén a világ legnagyobb nemzetközi elektronikai expoja. Nagyon úgy tűnik, hogy az idén résztvevő közel 2700 kiállító bőven tartogat meglepetéseket, az érdekesebb bejelentéseket igyekszünk majd közölni a Show teljes időtartama alatt, tehát egészen vasárnapig. Most viszont szaladjunk át azon, amit én személy szerint leginkább várok az idei CES-től!


Holnap rajtol a CES 2011

Holnap rajtol a CES 2011


Már többször lehetett hallani, hogy 2011 a tábla számítógépek és tabletek éve lesz. Ezt úgy érzem, a CES csak még jobban meg fogja erősíteni, hiszen a hírek szerint több mint 70 különféle eszköz bemutatására készülnek. Ezzel kapcsolatban hatalmas Android őrület is várható. Elsősorban az foglalkoztatja most a népet, hogy a legújabb, 3.0-ás (Honeycomb) operációs rendszerük vajon mikor jelenik meg, és mik lesznek a hardverkövetelményei.


Holnap rajtol a CES 2011

Android Honeycomb - Mézes madzag?


Ezzel kapcsolatban az utóbbi időben rengeteg pletyka felröppent. Először csak arról volt szó, hogy futtatásához nem árt majd egy komolyabb vas, aztán jöttek a felvetések, hogy minimum 1GHz-es processzort fog igényelni, alatta szóba sem áll velünk, most pedig már ott tartunk, hogy kétmagos központi rendszerigényt jósolnak neki. Ezt még sikerült olyan pletykákkal tetézni, hogy furcsa módon elsőnek nem is az okostelefon fronton fog debütálni, hanem tabletekben. Itt aztán újabb spekulációkba loholták magukat a rajongók, a Tegra 2 alapú Samsung Galaxy Tab2-től kezdve már mindenki mindent jósol. Egy biztos, mind a Google-nek, mind pedig a gyártóknak van mit rendbe tenni a fejekben, reméljük az elkövetkező napokban ezt meg is teszik.


Holnap rajtol a CES 2011

Archos 28 - új generációs PMP-k első fecskéje


Egy másik érdekes tendencia a zöld robotos rendszerrel kapcsolatban, hogy kezdenek olyan eszközök szivárogni, melyek a népszerű PMP (Portable Media Player) kategóriába tartoznak, tehát filmes zenés képnézegetős miegyebes apró zsebbe való kütyük, de saját fejlesztésű zárt oprendszerek helyett ők is Androidot futtatnak (főleg 2.2 és 2.3 verziókat). Ez némileg talán erősebb hardvert igényel, de ma egy 5-600MHz-es akármilyen ARM proci nem akkora cikk. Jobban belegondolva ez egy abszolút logikus lépés, mert minek kellene azzal szenvedni, ami már egyszer megvan, és jól működik, egy tetszetős felület és néhány egyedi program legyártása már közel sem akkora teher. Arról nem is beszélve, hogy a tonnányi bárki által ingyenesen elérhető szoftverrel mindenki saját képére formálhatja hordozható mindenesét. Az már megint egy más kérdés, hogy ez a kategória egyáltalán meddig marad még életben, hiszen egy okostelefon tudja mindezt, sőt.


Holnap rajtol a CES 2011

Samsung Galaxy S - AMOLED - GSM = Galaxy Player?


Az iPhone-ból redukált iPod Touch mintájára úgy tűnik, hogy a Samsung is hasonló dobásra készül. A napokban jelentették be, hogy népszerű Samsung Galaxy S telefonjukkal túllépték a 10 milliós eladásokat, így nem meglepő, hogy ezt a terméket vették alapul a Galaxy Player (YP-GB1) nevezetű PMP-hez. Bár a részletek valószínűleg csak a CES-en fognak tisztázódni, de annyit már lehet tudni, hogy 9.9 mm vastag, Android Froyo-t futtat (2.2), 1GHz-es CPU-val, GPS-szel és 800 x 480 felbontású Super LCD kijelzővel (tehát nem AMOLED) érkezik majd. Tehát a telefonos funkciót, a butított kijelzőt és néhány apróságot leszámítva egy Galaxy S-ről van szó. Kérdés, hogy mennyivel fogják olcsóbban adni?


Holnap rajtol a CES 2011

Windows Phone 7 - A Microsoft is érzi, hogy ez önmagában kevés lesz


Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a pillanatnyilag egyeduralomnak tűnő Android dominancia a jövőben is megmarad, ugyanis a Microsoft is fontos bejelentésre készül. Egy olyan ARM-es Windows verzióval akar robbantani, melyet szerényen az ARM alapú gépek legnagyobb előrelépésének nevez. Bár jelenleg is rendelkeznek az architektúrát támogató operációs rendszerrel (Windows Embedded és Windows Phone 7), ezt kifejezetten a tablet frontra szánják. Tehát úgy tűnik a Microsoft is beismerte az ARM rohamos térnyelését. Kíváncsian várjuk, mi fog kisülni ebből, de egy biztos, érdekes napok elé nézünk!
Címkék:  CES, 2011, ARM, tablet, okostelefon, Android, Galaxy


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva