Google laptop - Újabb lépés a Chrome OS felé


Szerző: Kov | Dátum: 2010-12-15 15:46:12 | Rovat: Notebook


Vajon a Google féle Cloud Computing mennyire lesz „felhőtlen”?


Gondolom, senkinek nem szorul bemutatásra a Google és nevéhez fűződő internetes szolgáltatások; melyek szinte már szerves részét képzik életünknek. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a Gmail, Gdocs vagy mondjuk a Google Calendar használatával észrevétlenül belecsöppentünk az informatika egyik legújabb irányvonalába, a cloud computing-ba (magyarul szokás számítási felhőként is emlegetni). Szakemberek és laikusok között egyaránt akadnak támogatói és ellenzői a felhős mókának, ezért mielőtt rátérnénk a keresőóriás legújabb húzására, érdemes kicsit körbejárni a témát!


A cloud computing legegyszerűbben úgy képzelhető el, mintha egy távoli számítógépet irányítanánk interneten keresztül. Tehát a lényeg, hogy mind az adatok, mind az ezekkel dolgozó programok tőlünk fizikailag függetlenek. Olyannyira, hogy azt sem tudjuk, leveleink vagy fényképeink valójában hol tárolódnak a világon, az erőforrás gazdálkodás abszolút a szolgáltató hatásköre. A felhő elnevezés onnan származik, hogy például hálózati modellek ábrázolásánál a hálózat ismeretlen területét, az internet egy meghatározhatatlan részét egy felhővel szokás jelezni. Adataink így valahol a digitális térben úsznak. Elsősorban ez okozza felhasználói oldalról a legnagyobb gondot!


Cloud computing Google módra

Cloud computing Google módra


Ugyanis megszoktuk, hogy minden egyes információ morzsát magunk tárolunk, fizikailag birtoklunk, rajta van számítógépünk merevlemezén, ott lapul egy pendrive-on a zsebünkben, sorsuk a kezünkben van. Ezzel ellentétben cloud computing esetében az egyetlen választásunk, hogy teljes mértékben megbízunk a szolgáltatóban, hogy féltett anyagainkat biztonságosan tárolják, megvédik a sérülésektől vagy a kíváncsi illetéktelenektől. Ha viszont sikerül megbarátkoznunk ezzel a gondolattal, akkor rengeteg pozitívumot is felsorakoztathatunk az elképzelés mellett. Az egyik, hogy mivel az adatok, a szoftverek és az erőforrások is távoliak, így bármilyen számítógépről, vagy esetleg más mobil eszközről bejelentkezve ugyan abban a környezetben munkálkodhatunk, pillanatnyi hardverkiépítésünktől és fizikai helyzetünktől függetlenül. És pontosan ebből a fizikai függetlenségből származik, hogy ha például tönkremegy számítógépünk, vagy ellopják laptopunkat, az anyagi káron kívül legalább az adatainkat biztonságban tudhatjuk.Chrome OS - van létjogosultsága?


A Google bízva saját szolgáltatásainak sikerében egy ideje már azon munkálkodik, hogy létrehozzon egy cél operációs rendszert, melynek ereje egyszerűségében rejlik. A Chrome OS éppen ezért nem is összehasonlítható egy Windows vagy egy Mac rendszerrel, mivel egyetlen célja, hogy elérhetővé tegye az online tartalmakat. Így nem meglepő, hogy valójában néhány aprócska segédprogramot leszámítva az egész nem más, mint egy Chrome böngésző, ennek minden előnyével és hátrányával. Előnye, hogy borzasztó kompakt az egész, a számítógép bekapcsolása után pillanatok alatt használható, és erőforrás igénye is leginkább csak az internetes tevékenységünk függvénye. Hátránya, hogy egy teljes értékű, jól megszokott operációs rendszert aligha képes kiváltani, így inkább tekinthető másodlagos, kiegészítő terméknek.


Google Chrome OS egyszerűen


Ezt a gondolatot erősíti a Google legújabb akciója is, melyben korlátozott példányszámú, Chrome OS bétával ellátott netbook-okat tett elérhetővé fejlesztők és a szaksajtó számára. Maga a vas a nem túl hangzatos Cr-48 nevet kapta, mely a szó szoros értelmében egy végtelenül egyszerű és átlagos netbook. A specifikációban többek között 12.1 hüvelykes kijelző, Intel Atom processzor (Pine Trail), memória alapú tároló, webkamera és 3G modul szerepel. Ami viszont nem látszik a nyers adatokból, az a design. Ennél simább, letisztultabb modellt még nem láttunk, a kívül-belül matt fekete felületekkel nagyon lopakodósra sikerült. Könnyű, vékony burkolatával és szigetes billentyűzetével leginkább egy Apple masinára hajaz, de még annál is egyszerűbb. Ja és sehol egy felirat, logó vagy márkajelzés, abszolút szűz. Billentyűzetéről hiányoznak a funkciógombok, helyettük egy sor internet ihletésű parancsgombot kapunk, mint back, forward, reload, fullscreen, vagy search.


Cr-48 - az első fecske

Cr-48 - az első fecske


Az első tesztek alapján azonban világossá vált, hogy hiába cloud computing, ez akkor is csak egy harmatgyenge netbook, ami azonnal elhasal amint picit komolyabb feladatot kap. Például a divatos video megosztó oldalak (YouTube, Hulu) ugyan úgy darabosak, csak alacsony felbontásban lehet nézni őket, valamint azt mondják, hogy még a Gdocs és a Gmail is hajlamos belassulni. Tehát pillanatnyilag az az elfogadott álláspont, hogy a Cr-48 fedélzetén a Chrome OS-sel a valaha látott legjobb netbook (az első igazi NETbook) és a valaha látott legkorlátozottabb PC is egyben. Piacképes, bárki által elérhető termékekre még közel fél évet kell várnunk, de bíztató, hogy az Acer és a Samsung már bejelentette, nem kívánnak kimaradni a buliból.Google laptop - újabb lépés a Chrome OS felé - galéria:

Google Cr-48 laptop Google Cr-48 laptop Google Cr-48 laptop Google Cr-48 laptop Google Cr-48 laptop Google Cr-48 laptop Google Cr-48 laptop Google Cr-48 laptop Google felhő

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: ASUS EEE PC 1001PX-BLK023X >> 76.900 Ft


Bluechip: HP Compaq Mini CQ10-500SH 10,1" >> 93.390 Ft


PChelpline: ASUS EEE PC R101 10,1" netbook >> 80.198 Ft
Címkék:  Google, laptop, netbook, notebook, Chrome, OS, operációs rendszer


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva