ASUS - automatikus tuning gombnyomásra


Szerző: Kov | Dátum: 2010-11-19 11:40:11 | Rovat: Tuning


Lusta és/vagy képzetlen felhasználók szárnysegéde:


Az ASUS a hírek szerint olyan tudással vértezi fel bizonyos alaplapjait, amivel a komponensek tuningolása többé nem igényel sokéves tapasztalatot és szakértelmet. Ez első olvasatra elég hihetetlennek tűnik, úgyhogy ássunk egy kicsit bele a témába, miről is van itt szó valójában!


ASUS TurboV EVO bevetés előtt

ASUS TurboV EVO bevetés előtt


A koncepció ASUS Dual Intelligent Processors 2 névre hallgat, mely két alaplapra integrált mikroprocesszort takar, amik monitorozzák és szabályozzák a komponensek működését. Ezelőtt is találkozhattunk már az EPU és TPU áramkörökkel, de az Auto Tuning technológia komoly átalakításon esett át, hogy az Intel zármentes (unlocked) Sandy Bridge K processzoraiban rejlő potenciált egyetlen gombnyomásra ki lehessen sajtolni. Két különböző opció közül választhatunk majd - Fast és Extreme - melyek az EFI BIOS-ban és a TurboV EVO nevű szoftverben találhatók. Számunkra természetesen az Extreme Tunung opció az igazán érdekes, mely felfogható úgy, mint a Fast Tuning fejlettebb változata.


Kiválasztásakor először lepörög a Fast Tuning rutin, utána kezdődik a finomhangolás, mely a rendszer teljesítőképességének határait feszegeti. Igazából azt a lépésről lépésre történő túlhajtási metódust hajtja végre a rendszer, amit egy overclocker végezne és teszi ezt mindaddig, amíg össze nem omlik az operációs rendszer, vagy hibát nem vét a CPU. Tehát emeli a frekvenciát, a feszültségeket és feszesíti a késleltetést, majd lefuttat pár stabilitást igazoló tesztet. Az egész művelet egyetlen gombnyomással kezdődik, utána a „tuningos” hátradőlhet, majd 5-10 perc múlva már élvezheti is a túlhatás okozta teljesítmény többletet.


az Extreme Tuning folyamatábrája

az Extreme Tuning folyamatábrája


Az Extreme Tuning opció egyedülálló abban a tekintetben, hogy a végeredményt a konkrét hardver határozza meg. Nem úgy, mint a korábbi automatikus túlhajtó funkciók, melyeknél hardver specifikus szoftveres kalkulációk tippelik meg az elérhető maximumokat, amik általában jóval a valós határ alatt vannak. Ezen kívül nem csak a komponensek képességeit, hanem például az alkalmazott hűtési rendszert és egyéb környezeti változókat is figyelembe vesz.


Az első tesztek alapján sokkal jobban működik, mint azt várnánk, egy zármentes Sandy Bridge processzorra ráeresztve 44%-os órajel emelést ért el. Ez tényleg nem rossz, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy egy professzionális overclocker sem képes többet elérni hasonló időkeretben.


ASUS P8P67 Deluxe - egyike azon alaplapoknak, melyek rendelkeznek a DIP2-vel

ASUS P8P67 Deluxe - egyike azon alaplapoknak, melyek rendelkeznek a DIP2-vel


Ettől függetlenül az igazi megszállottak továbbra is a manuális tuning mellett fognak maradni, de az autotuning számukra is jó, és nem utolsó sorban gyors kiindulási alapként szolgálhat. A célkeresztben viszont elsősorban az egyszerű átlagfelhasználók állnak, akik teljesítménytöbbletet érhetnek el felesleges izgalmak és szakértelem nélkül. Az ASUS P8P67 sorozat tagjai támogatják az Auto Tuning-ot (kivéve az LE verzió), ám a csúcsot jelentő ASUS Rampage IV Extreme kimarad a mókából, inkább a manuális túlhajtásra helyezi a hangsúlyt, elvégre a cucc extrém júzereknek készül. Kíváncsian várjuk, mindez hogyan fog muzsikálni a valóságban!A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua: ASUS P7P55D-E LGA 1156 alaplap >> 35.795 Ft


Bluechip: Asus P7P55D-E Evo alaplap >> 43.390 Ft


PChelpline: Asus P7P55D PRO alaplap >> 38.046 Ft
Címkék:  Asus, DIP2, tuning, oc, overclock, túlhajtás, P67, Sandry Bridge


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva