Zotac - ION + ULV miniITX alaplapok és miniPC-k


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-10-08 17:48:28 | Rovat: HardverZotac új ION-ITX és ZBOX termékcsalád:


Újító szellemben sosem volt hiány a Zotac háza táján, ezt pedig mi felhasználók mindig örömmel láttuk. Szerencsére az ötletek többnyire kellemes termékekben öltöttek testet, így a most következő hat újdonságot is csak üdvözölni tudjuk. A Zotac új koncepciója szerint, egy Atom processzor - legyen az bármilyen órajelű is - nem kínál teljes körű megoldást a felhasználók folyamatosan növekvő igényeire. Ennek jegyében született a „CULV-Powered” termékvonal, mely jelenleg három mini-ITX alaplapból és három ZBOX miniPC-ből áll. (Ezt az analógiát követi a korábban már bemutatott ASRock Core100 HTPC családja is.)


Zotac új ION-ITX

Zotac új ION-ITX alaplap család (N, O, P)


Az új termékek közös jellemzője, hogy Atom processzor nélkül, Intel Celeron 743, Celeron SU2300 és Pentium SU4100 központi egységekkel lettek felszerelve. Szintén közös, hogy mindegyik cucc nVidia Ion alapokon nyugszik, igaz másként, mint elődeik.


Az eddigi Zotac (és sok más) miniPC és MiniITX alaplap az Atom processzorhoz kapcsolódó chipsetet használta, az Ion mindössze a megjelenítésért és a HD gyorsításért felelt. Ebből számos probléma adódott, hiszen az Intel úgy alkotta meg saját lapkáit, hogy szinte lehetetlen legyen kihasználni az nVidia Ion nyújtotta képességeit. Most a Zotac megkerülte a problémát és az nVidia-tól kölcsönözte az egész lapkakészletet. Ennek eredményeként (20 PCI-E szállal gazdálkodik a lapkakészlet) már nem csak a gépre másolt HD videók, hanem a Youtube 1080p és a játékok is akadás nélkül futnak. (Tulajdonképpen egy ráncfelvarrt GeForce 9400 chipsetről beszélhetünk.) Az ötlet remek, a kérdés csak az, miért kellett ennyi időnek eltelnie, hogy valaki ilyet tervezzen.


Zotac ION-ITX és ZBOX Celeron és Pentium processzorral - főbb jellemzők:


A Celeron és Pentium processzorral szerelt Zotac újdonságok többnyire ugyanazt kínálják, mint elődeik, így a felszereltség és a kiegészítők nem szenvedtek csorbát, sőt, még javult is a kínálat. Ennek megfelelően a név szerint Ion ITX N, O és P névre keresztelt alaplapokon újdonságként megjelent a DDR3 támogatás, igaz csak 800 MHz sebességgel. A Zotac megtartotta a MiniITX alaplapok minden pozitív tulajdonságát, így a WiFi, a legalább 2 SATA port, a Gigabit LAN, az eSATA és az optikai hang kivezetések továbbra is rendelkezésre állnak. Természetesen az nVidia ION lapkás, CULV processzoros MiniITX lapok is kaptak egy 16x PCI-E csatlakozót, ahová (a több PCI-E szál révén) mostmár komolyabb videokártyát is betűzhetünk.


Zotac ZBOX Celeron és Pentium processzorral

Zotac ZBOX Celeron és Pentium processzorral


A ZBOX széria (típusjelek szerint HD-ND21, HD-ND22 és HD-NS21) sem változott semmit, legalábbis szemre. Maradtak az előlapi USB, kártyaolvasó és fejhallgató/mikrofon kivezetések, illetve a hátlapi gigás Ethernet, eSATA, DVI, HDMI és optikai hang csatlakozók.


CULV CPU-s Zotac mini gépeink és alaplapjaink sajnos, ha csak minimálisan is, de drágultak; körülbelül 50 dollárral, vagyis bő 10.000 Ft-tal kér többet értük a gyártó. Ha figyelembe vesszük, hogy már nem csak az offline, hanem az online tartalmak is nézhetők Full HD-ban, illetve akár játszhatunk is a friss termékekkel, talán megérik azt az extra tízest..Zotac - ION + ULV miniITX alaplapok és miniPC-k - specifikációk és galéria:

Zotac Ion CULV miniITX alaplap Zotac Ion CULV miniITX alaplap Zotac Ion CULV miniITX alaplap Zotac Ion ITX N-Series: specifikációk Zotac Ion ITX O-Series: specifikációk Zotac Ion ITX P-Series: specifikációk Zotac ZBOX Ion + CULV HTPC Zotac ZBOX Ion + CULV HTPC Zotac ZBOX Ion + CULV HTPC - monitorra szerelve Zotac ZBOX Ion + CULV HTPC - monitorra szerelve Zotac ZBOX HD-ND21: specifikációk Zotac ZBOX HD-ND22: specifikációk Zotac ZBOX HD-NS21: specifikációk

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua: ASRock NetTop ION 330 Home Theater PC >> 85.600 Ft


Bluechip: ASRock NetTop Core-100HT B1 >> 142.990 Ft


Foramax: Zotac MAG HD-ND01-E HTPC >> 87.300 Ft
Címkék:  Zotac, Atom, Pentium, Celeron, ULV, miniITX, HTPC, ZBox


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva